DSC07987
stichting denbi hospital foundation ethiopia

Kom je ook in actie?

Vol vuur – Peter Oudshoorn, bestuurslid

Ongeveer een jaar geleden werd ik door Berdien Coster benaderd met de vraag of ik samen met een groepje andere mensen mee wilde denken over plannen voor de bouw van een ziekenhuis in Denbi, net buiten de stad Debre Zeit in Ethiopië. 

Het woord Ethiopië is afgeleid uit het Grieks. Het is een samenstelling van verschillende woorden, inclusief het woord ‘branden’. Je kunt het woord Ethiopië daarom associëren met vol vuur ergens voor zijn, vurig zijn. 

In de eerste bijeenkomst deelde Berdien vol vuur het verlangen van haar en haar collega Aberash Alemayehu om een ziekenhuis te realiseren dat kwalitatief goede en liefdevolle gezondheidszorg biedt, met een bijzondere nadruk op de zorg voor moeder en kind. Zo’n ziekenhuis zal nooit helemaal het voorzieningenniveau van een Nederlands ziekenhuis hebben. Voor de kwaliteit van de zorg mag het echter niet uitmaken of degene die de zorg nodig heeft een goed gevulde portemonnee heeft, of niet eens genoeg om van rond te komen. In Ethiopië is de realiteit helaas anders: geen geld betekent geen of onvoldoende toegang tot de zorg die je nodig hebt. Wat zou het mooi zijn als dit ziekenhuis daarin het verschil zou kunnen maken en elke patiënt zou kunnen helpen. 

Over vuur gesproken: in de Afrikaanse context gebeuren er veel ongelukken met de open vuurtjes waarop het eten klaargemaakt wordt, met ernstige verminkingen tot gevolg. Niet zelden betekent dat ook maatschappelijke isolatie, een uitzichtloos leven. Als in dit ziekenhuis een chirurg zou kunnen werken die gespecialiseerd is in het behandelen van deze verminkingen, dan zou dat van groot belang zijn. Afgezien van een brandwondencentrum in de hoofdstad zijn er nauwelijks voorzieningen op dit gebied. 

Het is niet moeilijk om zelf vol vuur te raken voor zo’n prachtig initiatief. Zeker niet als je zoals wij, het voorrecht hebben gehad als gezin een aantal jaren in een Afrikaans land te wonen, te werken en naar school te gaan. Je blijft dan de rest van je leven met dit bijzondere continent verbonden. Ik ben dan ook blij dat ik als bestuurslid mee mag helpen en mee mag denken. 

Vol vuur heeft voor mij ook een diepere laag. Als christen mag ik mij inzetten voor en delen met de ander omdat mijn geloof in God, die bewogen is met ieder die Hij geschapen heeft, mij daartoe inspireert. 

Ondertussen staan we voor het een enorme taak: met het bouwen van een ziekenhuis en het inrichten met medische apparatuur is veel geld gemoeid. Het is een grote uitdaging om de plannen gerealiseerd te krijgen. Wij zoeken daarom naar mensen die vol vuur dit initiatief willen ondersteunen. U misschien? 

Peter Oudshoorn
Penningmeester Bestuur

Hartelijk bedankt dat u uw hart opent en wilt geven aan ons goede doel. Weet dat uw gift bij ons goed terecht komt!

Laat via onderstaand formulier uw gegevens achter voor bevestiging van uw gift en doneer.