DSC07987
stichting denbi hospital foundation ethiopia

Kom je ook in actie?

Een ziekenhuis voor Denbi en omgeving

Het dorpje Denbi in Ethiopië

Denbi is een kebele (dorpje) aan de rand van Debre Zeit, een middelgrote stad 40 kilometer vanaf de hoofdstad Addis Ababa. Denbi heeft ongeveer 4500 inwoners, Debre Zeit zo’n 250.000 inwoners. De meeste mensen wonen in modderhuisjes en leven met een heel gezin in een ruimte van gemiddeld 8 m2. Stromend water is beperkt, alleen sommige huishoudens hebben een gezamenlijke kraan op de compound.

Denbi is van oorsprong een boerendorp, maar inmiddels wonen er veel mensen die geen land meer bezitten. Deze mensen moeten rondkomen van loonarbeid of van de verkoop van groenten. Ongeveer 80% van de inwoners leeft onder de armoedegrens en moet van nauwelijks een euro per dag rondkomen.

De scholingsgraad is erg laag en meisjes trouwen jong. Traditionele (schadelijke) gezondheidspraktijken komen veel voor. Misbruik en verkrachting is aan de orde van de dag waardoor ongewenste zwangerschappen veel voorkomen.

Door een mix van factoren zoals slechte hygiënische omstandigheden, lage weerstand, weinige kennis van ziekte en gezondheid, lage opleidingsgraad en beperkte gezondheidsvoorzieningen is de gezondheidstoestand beneden gemiddeld. Besmettelijke ziekten als diarree, hiv, tuberculose, huidziekten (schurft), en besmettelijke longontsteking komen veel voor. 

Tot voor kort bevielen veel vrouwen thuis, wat een grote risico geeft op moeder- en kindersterfte. Bij veel gezinnen is wel een kindje overleden tijdens de geboorte, of voor hun vijfde levensjaar. Ook komt moedersterfte helaas veel voor.

Met de komst van de Denbi Maranatha Clinic is hier verbetering in gekomen, maar de capaciteit van zorg is nog onvoldoende om de grote nood te kunnen lenigen.

Voor meer gecompliceerde bevallingen, een keizersnee en ziekenhuisopnames voor bijvoorbeeld een longontsteking zijn de inwoners aangewezen op het lokale ziekenhuis in Debre Zeit. Doordat dit het enige ziekenhuis is in de nabije omgeving kan men de vraag niet aan en is de zorg ook ondermaats.

Stichting Denhofe heeft een ambitieus plan ontwikkeld om in deze situatie verandering te brengen. Niet alleen voor de mensen in Denbi, maar voor de hele regio Debre Zeit. Het doel is om goede gezondheidszorg te bieden voor iedereen, waarbij de welgestelden betalen voor de armen. Zo kan het ziekenhuis op termijn ook op eigen benen komen te staan. Maar voordat het zover is, is financiële hulp nodig. Daarvoor gaan we in de komende tijd acties ontwikkelen, gericht op particulieren enerzijds en op (sociale) investeerders anderzijds.

Binnenkort verschijnt een indringende video. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief en deze LinkedIn pagina gaat volgen dan houden we je op de hoogte!

Hartelijk bedankt dat u uw hart opent en wilt geven aan ons goede doel. Weet dat uw gift bij ons goed terecht komt!

Laat via onderstaand formulier uw gegevens achter voor bevestiging van uw gift en doneer.